Les mer om Tynsetsamfunnet

Tynsetsamfunnet, fortsettelse...
Tynset, handels- og servicesenteret for Nord-Østerdalen
Tynsetby’n har gjennom årtier utviklet seg til å bli et moderne handels- og servicesenter med et rikt utvalg av varer og tjenester. Tynset kan skilte med flere dagligvarebutikker, sportsbutikker, banker, klær/konfeksjons- og utstyrsbutikker, vinmonopol, møbelbutikk, flere byggevarefirmaer og en sterk bil- og verkstedsbransje. Flere landsdekkende store kjeder har etablert seg her.
Tynset sentrum er på mange måter spesielt når man ser på konsentrasjon av service og tjenesteytende bransjer. Innenfor en radius på ca 500 m finnes butikker, kontorer, banker, sjukehus, skoler, post, taxi og jernbane.
 
De fleste butikkene og serviceinstitusjonene er medlemmer i Tynset Næringsforening, som i tillegg til å arrangere Tynsetmart’n, også sørge for at det er aktivitet i sentrum både sommer og vinter.
 
God service og et bredt vareutvalg kjennetegner Tynset som handelssted. Tynset trekker til seg kunder også utenfor regionen. Mange eiere av hytte- og fritidseiendommer i regionen benytter også anledningen til å gjøre sine "go-kjøp" på Tynset.
 
Mange veier fører til Tynset
Tynset ligger sentralt midt i innlands-Norge. Hit kommer du lett med tog, bil, buss og fly. Riksvei 3, raskeste veien mellom Oslo og Trondheim, går gjennom Tynset. Rondevegen knytter Tynset og Lillehammer og Røros og derfra videre til Sverige. Rørosbanen har forbindelse med Oslo og Trondheim. En liten times kjøring unna ligger Røros lufthavn med tilknytning til landsrutenettet. Tynset flyplass er et alternativ for småfly. Velger du å ta beina eller sykkelen fatt, kan du følge merkede stier og veier litt utenfor allfarvei.
 
Kultur og idrett
Tynset kulthus står sentralt i kulturlivet på Tynset og i regionen. Her finner du bibliotek, kunstgalleri, kino-, konsert- og teatersal, blackbox, møte- og konferanserom og kafè. Årlig settes det opp teaterforestillinger av voksne teatergrupper, barne- og ungdomsteater og Riksteateret, konserter av ulike slag fra rock og musikaler til klassiske kor- og orkesterverker. Dansegrupper både øver og har forestillinger her. Tynset kommunale musikkskole og musikk-, dans- og dramalinja ved Nord-Østerdal videregående skole er flittige brukere av huset.
 
Få kommuner i landet av Tynsets størrelse kan skilte med to idrettshaller, et svømmebasseng og et frisklivssenter i samme byggekompleks. Aktivitetene her er et stort pluss for oppvekstmiljøet for barn og unge, og voksne har de beste muligheter for å kunne bevare ei god helse. Tynset kan skilte med et moderne skyteanlegg. Kunstgressbane er siste tilskudd for det aktive idrettsmiljøet. Et unikt løypenett, både sommer og vinter, gir deg varierte naturopplevelser og mulighet til å starte turen rett utafor egen stuedør.
 
Savalen
Savalen ligger 700 meter over havet, sør-vest i kommunen. Her smelter fjell, skog og sjø sammen til en naturperle utenom det vanlige. Savalen er et unikt friluftsområde og et allsidig aktivitetsområde med mange spennende muligheter. Her finnes alpinanlegg, skøytebane, milevis med preparerte skiløyper, muligheter for isfiske vinterstid og ordinært stangfiske og garnfiske om sommeren, forballbane og flotte muligheter for sykkel- og fotturer. Savalen Skiarena er jevnlig arrangør av store konkurranser i langrenn og skiskyting. Savalen er blant Tynsets mest attraktive hytteområder. Sentralt til ligger tradisjonsrike Savalen Fjellhotell & Spa, med et av landets mest moderne spa-anlegg.
 
Kvikne
Kviknebygda ligger i vannskillet mellom Østerdalen og Trøndelag. Kvikne er ei typisk fjellbygd med jordbruk som hovednæring. I tillegg er folk beskjeftiget innen service-, håndverker- og omsorgsyrker. Kvikne byr på rike muligheter for friluftsaktiviteter, og er en av inngangsportene til Forollhogna nasjonalpark. Mer enn 70 fiskevatn, foruten Orkla, er tilgjengelig med fiskekort, og i enkelte av disse vatna er det tatt riktig stor fjellørret. Kvikne byr også på historiske severdigheter. Kvikne Kirke er et enestående byggverk med sin særpregede utsmykning. På Bjørgan ble Bjørnstjerne Bjørnson født, og på Vollan storgård kan man gå tilbake i historia og se bl.a. det særegne gårdskapellet.
 
Gruvehistoria på Kvikne startet allerede rundt 1630, og på tomtene etter Kvikne Kobberverk kan man finne tydelige spor fra denne tida. Enda lengre tilbake går sporene man finner i de gamle klebersteinsbruddene. Kvikne kan tilby mye for den som ønsker å stoppe opp i en travel hverdag og lete etter opplevelser i naturskjønne omgivelser.
 
 
Utmark, klima, jakt og fiske.
Naturen i Tynset varierer fra tett granskog til store åpne fjellområder. Geologiske forekomster som følge av siste istid gjør flere områder, for eksempel Gammeldalen og Ripan interessante. Deler av Forollhogna Nasjonalpartk, kjent for sin praktfulle reinsstamme og høye bestander av rype, ligger i Tynset.
 
Men Tynset består i tillegg av mye mer. Et rikt kulturlandskap med ennå aktiv seterdrift skaper et særegent miljø. Den som kommer til Tynset og liker å fiske, har muligheter.
 
I Glåma og i en rekke andre vatn og elver, er det godt tilrettelagt gjennom felles fiskekort som blant annet selges i sportsbutikker. For jaktinteresserte tilbyr mange utmarkslag og grunneiere jaktkort for småviltjakt og storviltjakt.

Publisert av: Tone Fiskvik
05.05.2011