Gratis HPV-vaksine til kvinner født 1991 og senere

Vaksinering2Alle kvinner født 1991 og senere får fra høsten 2016 tilbud om gratis vaksine mot humant papillomavirus (HPV-vaksine) gjennom et to-årig vaksinasjonsprogram. Oppstart av programmet blir i november 2016. Vaksinen anbefales til unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.  

Seksuelt overførbart 

HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder.  Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft.

 

Livmorhalskreft 

Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65­-100 dør av sykdommen. Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.   

 

Tre vaksinedoser  

HPV-vaksine har vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet til jenter i 7.klasse siden 2009. Fra høsten 2016 kan uvaksinerte kvinner født 1991 og senere også få tilbud om gratis HPV-vaksine. Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra høsten 2016. Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser gitt i løpet av 6-12 måneder og må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

  

Program for Tynset Helsestasjon: 

Brosjyre

 

Jenter som ønsker å benytte seg av tilbudet kan ta kontakt med Helsestasjonen for å bestille time til vaksinering. Tlf 62 48 51 53.

  

Mer informasjon om HPV og HPV-vaksine finner du på Folkehelseinstituttets nettside:

www.fhi.no/hpv-vaksine 

 

 

 

 

Publisert av: Tone Fiskvik
13.10.2017