Informasjon fra kommuneoverlege - Ikke test deg

Det nærmer seg sommerferie for de fleste, og noen er allerede i gang. De siste dagene har flere medier meldt om økende koronasmitte i flere land. Dette er ikke noe å bekymre seg over.

Koronainfeksjonen sidestilles nå med andre luftveisinfeksjoner som kommer med sesongene. I Norge er de fleste voksne nå vaksinert tre ganger, og har i tillegg vært smittet av korona minst én gang. Immuniteten, dvs. kroppens naturlige beskyttelse, mot korona er god. Det er en del forkjølelse også på Tynset nå, og mye av dette er omikron varianten av korona.

Om du blir syk nå, trenger du ikke teste deg. Har du lette symptomer oppfordres du heller ikke lengre til å være hjemme, men du må vurdere om du skal unngå kontakt med personer som har økt risiko for alvorlig sykdom ved luftveisinfeksjoner.

Det er først om du blir så syk at du søker helsehjelp at testing kan være aktuelt. Dette vil helsepersonellet vurdere. Det planlegges også en ny runde vaksine i høst. Skulle korona bli et stort problem før dette, kan vaksinasjonen fremskyndes.

Så mitt råd er enkelt nå. Bruk hodet og sunn fornuft: Man skiller ikke lengre på korona og andre luftveisinfeksjoner. Du kan være i den aktivitet som almenntilstanden din tillater.

Ikke test deg om du blir syk. Kommunen bestiller heller ikke inn flere hjemmetester til befolkningen nå.

God sommer!

Tynset kommune v/kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng