Foto: Siri Svendgård-Stokke (NIBIO)
NIBIO's arbeid med jordkartlegging i Tynset kommune starter opp igjen 2. september og vil pågå frem til 27. september.
Dersom noen motsetter seg kartlegging på egen eiendom er ny frist for å varsle dette til kommunen 26. august.
I høst kommer NIBIO tilbake for å fortsette jordsmonnkartleggingen på fulldyrka og overflatedyrka jord i Tynset kommune. Hensikten er å dokumentere og stedfeste jordas egenskaper som ressurs. Feltarbeidet utføres i perioden 2. september til 27. september. I dette tidsrommet vil jordkartleggere fra NIBIO gå over kommunens fulldyrka og overflatedyrka arealer (vist i vedlagt kart, se vedlegg 1). Kartleggingen av ulike jordtyper utføres ved hjelp av jordbor og felt-PC. NIBIOs jordkartleggere utfører arbeidet til fots og er iført gule refleksvester.
I noen tilfeller kan det bli behov for å parkere på privat eiendom i noen timer mens arbeidet utføres (kontaktinformasjon er synlig plassert i frontruta). Ved behov for parkering på tun forsøker jordkartleggeren å kontakte grunneier.
Alle berørte grunneiere har tidligere fått informasjon fra kommunen om jordkartleggingen. Noen av grunneiendommene ble kartlagt i vår, og vil ikke oppsøkes igjen. Grunneiendommer som ikke ble kartlagt da, vil kartlegges denne gangen. Dersom noen motsetter seg kartlegging på deres eiendom må vedkommende ta kontakt med kommunen så fort som mulig. Kommunen må også varsles hvis det er registrert funn av jordboende skadegjørere.
NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) har det nasjonale ansvaret for sted-festing og dokumentasjon av jordsmonnets egenskaper på fulldyrka og overflatedyrka jord. I år vil NIBIO utføre jordkartlegging i Tynset kommune. Arbeidet vil pågå fra 21. mai til 7. juni og 2. september til 27. september. Kartet viser hvilke arealer som berøres.
Jordkartlegging er et manuelt arbeid med bruk av enkle redskaper. Arbeidet foregår til fots med bruk av jordbor. Jordkartlegginga vil ikke påvirke jordbruksdrifta av arealene. Jordkartleggerne er iført gule refleksvester. I noen tilfeller kan det bli behov for å parkere på privat eiendom i noen timer mens arbeidet utføres (kontaktinformasjon er synlig plassert i frontruta). Ved behov for parkering på tun forsøker jordkartleggeren å kontakte grunneier.
Det er svært stor etterspørsel etter jordkartlegging i landet. Arbeidet er et engangsarbeid og foregår kommunevis. Kommunen informerer alle berørte grunneiere om jordkartlegginga direkte. Grunneier har anledning til å motsette seg jordkartlegging av sine arealer. Men, grunneier må da være klar over at det ikke er anledning til å ombestemme seg og be om jordkartlegging et senere år. Det nasjonale jordkartleggingsprogrammet har ikke ressurser til å foreta jordkartlegging av enkelteiendommer utover den kommunevise planlagte kartlegginga. Dersom noen motsetter seg kartlegging på egen eiendom, må vedkommende ta kontakt med kommunen innen 29. april. Kommunen må også varsles innen denne datoen hvis det er registrert funn av jordboende skadegjørere.
Hvis ingen motsetter seg jordkartlegging og det ikke er registrerte jordboende skadegjørere, vil jordkartlegginga utføres uavhengig av eiendomsgrenser og uten at utstyr vaskes mellom arbeid på ulike eiendommer.
Resultatene fra jordkartlegginga publiseres som temakart på Kilden (kilden.nibio.no), en av NIBIOs kartløsninger. Temakart fra jordkartlegginga gir grunnlag for kunnskapsbaserte beslutninger om bruk av jordressursen. Kartene brukes av næringa selv, offentlig forvaltning, landbrukets rådgivningstjeneste, konsulenter og forskere.
NIBIO ser fram til å undersøke jordsmonnet i Tynset kommune.
Gå til informasjonsbrosjyre (PDF, 4 MB)
Gå til kart over kartleggingsområde Tynset 2024 (PNG, 12 MB)
Gå til liste over berørte grunneiendommer Tynset 2024 (XLSX, 52 kB)
Gå til spørsmål og svar om jordkartlegging for bønder (PDF, 213 kB)