Pressemelding 24. september

Denne dagen som så lenge lå ubeskrivelig langt fram i tid, er endelig her.  🌺🌺🌺
 
Regjeringen i samråd med helsemyndighetene har bestemt at Norge kan gå tilbake til en normal hverdag fra i morgen lørdag 25. september kl. 16.00.  

Beredskapen vil fortsatt være til stede, men smittetallene synker og sykehusinnleggelsene har flatet ut. I løpet av få uker forventes det at store deler av den norske befolkningen er fullvaksinerte.  

Hva betyr det i praksis for deg og meg?  

  • Alle restriksjonene innenlands fjernes (med unntak av krav om å gå i isolasjon ved bekreftelse på Covid-19). 

  • Meteren gjelder ikke lenger. Vi kan da være sammen på samme måte som tidligere.  

  • Vi opphever begrensningene på hvor mange som kan være sammen på arrangementer.  

  • Det er slutt på krav om bordservering og innslipps-stopp. 

Mer om råd og anbefalinger kan du lese her. (PDF, 219 kB)

De fleste nasjonale smitteverntiltakene vil bli avviklet, og kommunene får hovedansvaret for å iverksette tiltak og vedta lokale forskrifter dersom situasjonen tilsier det. 

Hva betyr det for oss lokalt? 

Fra mandag 27. september innføres nedjustert TISK (testing, isolering, smittesporing, karantene) i  Tynset kommune. Dette vil innebære noen endringer for innbyggerne: 

  • Vi oppfordrer fortsatt alle (også fullvaksinerte) med nyoppståtte luftveisinfeksjoner til å teste seg. Vi vil nå i hovedsak bruke hurtigtester som gir svar på ca. 15 min. Det blir bare testing i kommunal regi på ukedager. Testing bestiller du ved å henvende deg til legekontoret. 

  • De neste 2 ukene oppfordrer vi til å bruke den kommunale teststasjonen slik som før. Men vi oppfordrer innbyggerne til å anskaffe seg hurtigtester til selvtesting hjemme. Etter to uker sidestilles hjemmetesting og testing på den kommunale teststasjonen. Det vil fortsatt være et tilbud om gratis testing i kommunen etter dette.  

  • Testingen er tillitsbasert og det vil ikke avkreves dokumentasjon på negativ test fra skoler og barnehager. 

  • Det er fortsatt viktig å være hjemme når man er syk, særlig når man har nyoppståtte symptomer. Se flytskjemaet fra FHI. 

  • Det er fortsatt slik at personer som tester positivt skal isolere seg for å hindre ukontrollert smittespredning.  Alle som tester positivt på hjemmetester skal ta kontakt med kommunen for å få smittevernråd. Ring eller send sms til telefon: 96943707 . Dette nummeret er bemannet kun på hverdager. I helgene skal man ta kontakt med legevaktsentralen på 116 117.

En siste oppfordring til de som enda av ulike årsaker er uvaksinerte eller bare har en dose med vaksine: Ta en for laget og vaksiner deg.  Dette er viktig både for deg selv men også andre som er utsatt for alvorlig sykdom.

Takk til alle innbyggerne i Tynset kommune for å ha fulgt alle smittevernregler og påbud lokalt og nasjonalt. Takk for at dere har holdt ut og passet på hverandre. Det å ha ekstra omsorg for andre må vi ikke glemme når landet åpner igjen.   Takk for at dere har holdt hodet kaldt og hjertet varmt.  

Nyt den normale hverdagen igjen. Det har dere fortjent.  

God helg og velkommen til en “ny” normal hverdag.

Hilsen Tone Hagen  

Varaordfører Tynset kommune