Som ansatt i Tynset kommune har man mulighet til å tiltre en fleksitidsordning der forholdene ligger til rette for det. Dette gjelder hovedsakelig stillinger hvor arbeidet utføres på dagtid. Med fleksibel arbeidstid kan man selv styre arbeidstiden innen gitte rammer.
Fleksitidsreglement
1. Generelt
Fleksibel arbeidstid er en ordning som skal ivareta både arbeidsgivers og arbeidstakers interesse på en fleksibel måte. Arbeidstakeren bestemmer som hovedregel sjøl når arbeidsdagen begynner og slutter, men arbeidsgiver har myndighet til å pålegge arbeidstakerne å være på jobb også utafor kjernetida. Begynner- og sluttid i fleksitidsregnskapet bør imidlertid holdes innafor rammene av ytre arbeidstid. Servicenivået, uttrykt i utførte arbeidsoppgaver og tjenester, skal holdes på et forsvarlig nivå. Alle ekspedisjoner skal være bemanna i kontortida.
2. Hvem omfattes av ordningen
Fleksibel arbeidstid gjelder alle arbeidstakere i Tynset kommune unntatt ledere med lederavtale, de som har turnustjeneste og andre som har bundet arbeidstid (vakttjeneste, undervisningspersonale i grunnskolen o.l.). For de med turnustjeneste og andre som har bundet arbeidstid skal leder sammen med tillitsvalgt tilrettelegge en egnet ordning for mulighet til å opparbeide fridager.
3. Normalarbeidsdag, kjernetid og ytre arbeidstid
Normalarbeidsdagen (kontortida) er fra kl. 8.00 til 15.30, og inkluderer pauser som er regna inn i arbeidstida.
Med "kjernetid" forstås den tida alle arbeidstakerne normalt skal være til stede, mellom kl. 09.00 og 14.30. Med "ytre arbeidstid" forstås den ytre ramma for fleksitidsordningen, fra kl. 06.00 til 17.00.
4. Tidsregistrering
Den enkelte fører sjøl begynner- og sluttid i skjema for tidsregistrering. Det kan også føres timer i fleksitidsregnskapet for arbeid ut over den ytre arbeidstida. Skjemaet skal være standard for alle tjenesteområder. Det skal, etter at avregning/overføring er foretatt av arbeidsleder, brukes som grunnlag for fraværsstatistikken.
Når arbeidstakeren deltar i avtalefesta fagforeningsvirksomhet, føres normalarbeidstida i rapporteringsskjemaet. Det samme når permisjon er innvilga.
For tjenestereiser og kurs kan det føres timer ut over normalarbeidstida. Betingelser for kurs avklares på forhånd. Maksimumsgrense for oppførte timer settes innafor ramma av den ytre arbeidstida (kl. 06.00 - 17.00).
5. Avregning
Avregningsperioden er ett kalenderår. Inntil 40 timer plusstid kan overføres fra en avregningsperiode til neste. Inntil 10 timer minustid kan overføres fra en avregningsperiode til neste. Saldoen overføres neste år slik at plusstid over 40 timer strykes og minustid over 10 timer trekkes i nærmeste lønnsavregning. Det kan i spesielle tilfeller gjøres unntak fra denne regelen når den virker åpenbart urimelig, f.eks. dersom en tilsatt har vært syk siste 14 dager i avregningsperioden. Overført plusstid kan i slike tilfeller utvides med 10 timer, og overført minustid kan utvides med 5 timer. For deltidstilsatte reknes antall timersom kan overføres i forhold til stillingsstørrelsen.
6. Avspasering av plusstid
Plusstid i fleksitidsregnskapet avspaseres time mot time etter avtale med overordna. Når oppspart plusstid ønskes avspasert, skal driftssituasjonen tillegges størst vekt dersom det må foretas avveining mot private hensyn. Sum avspasering pr. år begrenses til timer tilsvarende 15 hele dager (112,5 timer). For deltidstilsatte reknes antall timer som kan avspaseres i forhold til stillingsstørrelsen. Slike avspaseringsdager kan tas i sammenheng med feriedager.
7. Overtid
All overtid kan overføres fleksitidsregnskapet og avregnes time mot time. Overtidstillegget skal utbetales. Arbeidstakere i deltidsstillinger med turnustjeneste/vakttjeneste med kortere arbeidstid pr. dag som blir pålagt ekstra arbeid uten at dette blir overtid, har anledning til å avspasere tilsvarende tid.
8. Regulering av ordningen
Arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene kan ta opp til drøfting eventuelle tilpasninger av fleksitidsordningen dersom dette skulle vise seg nødvendig.