Barnevernloven gjelder ikke for det ufødte liv, og barnet må være født før det kan fattes vedtak om tiltak. Fylkesmannen har informert om at offentlige instanser ikke har lov til å sende bekymringsmelding på ufødt barn uten samtykke fra mor, da dette vil være brudd på taushetsplikt. De kan sende bekymringsmelding med samtykke. Det er likevel slik at informasjon barneverntjenesten er blitt gjort kjent med, uavhengig på hvilken måte, er informasjon barneverntjenesten kan handle ut fra.Mottar barneverntjenesten informasjon om bekymring for et ufødt barn, kan de be den gravide kvinnen komme inn til en samtale. Får barneverntjenesten da samtykke fra den gravide kvinnen, kan de foreta undersøkelser og iverksette tiltak før fødselen.
Barnevernsloven kommer som utgangspunkt ikke til anvendelse før et barn er født. Dette følger av at loven gjelder for barn under 18 år, jf. barnevernsloven § 1-2 første ledd.
Etter barnevernsloven § 2-4 kan barnevernstjenesten i visse tilfeller åpne en barnevernssak uten den gravides samtykke. Dette er når kommunen gir melding om at en gravid rusmiddelavhengig uten eget samtykke er tatt inn og holdes tilbake på en statlig helseinstitusjon, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 10-3 syvende ledd. Det er også presisert at barnevernstjenesten i slike tilfeller kan tilby frivillige hjelpetiltak og vurdere behovet for å iverksette tiltak etter fødselen. Utover denne bestemmelsen det ikke hjemlet noe ansvar for det ufødte liv i barnevernsloven.
Dette betyr at når barnevernstjenesten får en bekymringsmelding om et ufødt barn, kan det ikke åpnes undersøkelsessak eller iverksettes barnevernstiltak uten den gravides samtykke.
Hvis den gravide samtykker, kan imidlertid barnevernstjenesten iverksette ulike former for veiledning og frivillige hjelpetiltak.
Helsepersonell har plikt til å gi opplysninger til den kommunale helse- og omsorgstjenesten når det er grunn til å tro at en gravid kvinne misbruker rusmidler på en slik måte at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade, jf. Helsepersonelloven § 32. Kommunen har også plikt til å foreta nødvendige undersøkelser og vurdere bruk av tvang ved melding fra pårørende om omfattende rusmisbruk, jf. Helse- og omsorgstjenesteloven § 10-1.
Privatperson og bekymret for et barn
Gå til - offentlig ansatt eller jeg jobber med barn og er bekymret
Gå til - slik jobber vi med meldinger/slik jobber vi med undersøkelser
Gå til - slik jobber vi med hjelpetiltak
Gå til - slik jobber vi med fosterhjem
Ofte stilte spørsmål
- Hvilken rolle har fylkesmannen?
Gå til - Barns og unges rett til å klage på barnevernet
Gå til - klage til Statsforvalteren